Huh, olipas siinä iholle hiipivä kuvaus pitkän kuivan kauden jälkeen löytyneestä seksistä!

Luin juuri esikoiskirjailija Anneli Vehkoon teoksen G-piste. Siinä Vehkoo puhuu pitkään ja vakuuttavasti siitä, miten tärkeää kosketus ja seksi on kenelle tahansa. Toisen ihmisen ihon koskettaminen, kiihkeät suudelmat ja kiimainen akti tuntuvat kirjan lukemisen jälkeen miltei perusoikeuksilta! (Siis vain vähän kärjistäen…)

Vehkoo kirjoittaa Ranskassa asuvasta suomalaisnaisesta, Annasta, joka on lopen uupunut avioliittoonsa ranskalaisen miehen kanssa. Marc puhuu paljon ja riitelee riemukkaasti, mutta ei juuri pussaa. Anna taas janoaa miehen kosketusta kehollaan ja päättää, että etsii sitä aviovuoteen ulkopuolelta. Ystävänsä kokemuksen innoittamana Anna ottaa yhteyden maksulliseen mieheen, sillä vakavaa suhdetta hän ei halua vaivoikseen. Maksettu mies osoittautuu kuitenkin tajunnanräjäyttäväksi seksikumppaniksi, josta Anna ei saa tarpeekseen. Lopulta raha menettää suhteessa merkityksensä ja Anna huomaa olevansa rakastunut.

Vehkoo keittää kirjassaan oikein mehevän ihmissuhdesopan. Perusliemikuutioksi hän on puristanut suomalais-ranskalaisen, hieman uuvahtaneen avioliiton, jota hän höystää rajulla seksillä ja epäsovinnaisilla ihmissuhdemalleilla. Soppaa lusikoivat Annan ohella kirjan miehet sekä Annan ystävätär Saila, joka hänkin seikkailee yritysten ja pääasiassa erehdysten kautta Pariisin villeillä miesmarkkinoilla. Vehkoon soppa vaikutti ainakin minuun samaan tapaan kuin pikaruoka – tarjosi ensin nautinnon ja näennäisen kylläisyyden tunteen, mutta jätti kitalakeen hieman eltaantuneen jälkimaun ja pian uudestaan heräävän nälän.

Ikävä jälkimaku liittyy ehkä vanhakantaiseen ajattelumalliini – minä uskon vielä avioliittoon! Vehkoo romuttaa kirjassaan avioliiton instituutiona ja nostaa esille muita elämisen malleja – mm. sen, miten nykyään mies ja nainen tekevät yhdessä lapsen, vain ystävinä. Tällainen ratkaisu saattaa osoittautua toimivaksi joillekin, mutta en kyllä usko, että sitä voi laajemmin suositella.

Lukisin mielelläni, mitä ajattelet tästä kirjan teemasta – oikeuttaako hyvä seksi ihan mitä vain ja saako pitkään puutteesta kärsinyt ajautua vieraaseen syliin? Jos et ole kirjaa lukenut, tutustu sen arvosteluun täältä.