Kirjailijoiden haastatteleminen on useimmiten kivaa ja rentoa, mutta joskus puskee jännitys pintaan – niin kirjailijalla kuin minullakin. Tällaisen haastattelun tein pari päivää sitten, kun tapasin leskinaisen kesästä kertovan teoksen kirjoittaneen Tina Lundánin.

Lundán varoitti jo etukäteen jännittävänsä haastatteluja ja minä itse hermoilin aiheen arkaluontoisuutta. Uumoilin kirjan leskeys ja yksinäisyys -teemojen olevan kovinkin omakohtaisesti koettuja, tulivathan Tina ja Reko Lundán rohkeasti julkisuuteen kuolinkamppailusta kertovalla kirjallaan Viikkoja, kuukausia. Kaksi vuotta sitten julkaistu kirja valotti perheen omaa traagista tilannetta, vaikka Lundánit eivät siitä silloin haastatteluja antaneet.

Nyt oli tilanne siltä osin muuttunut, että Tina Lundán oli valmis puhumaan uudesta kirjastaan. Minä tuskailin itsekseni tilanteen vaikeutta – olihan minun suorastaan pakko kysyä uuden kirjan ja Lundánin oman elämäntilanteen yhteneväisyyksistä. Siinä me hymyilimme jähmeästi keittiön pöydän molemmin puolin ja tapailimme hienotunteisia mutta rehellisiä sanoja.

Kun haastattelu oli ohi, olimme toivoaksemme kumpikin tyytyväisiä. Minä olin ylpeä siitä, että sain vastaukset kysymyksiini, ja vielä tavalla, joka ei käsittääkseni loukannut ketään. Lundán vaikutti siltä, että jäi itsekin pohtimaan oman elämänsä ja kirjojensa yhteisiä piirteitä. Hän tiivisti muuten näiden kahden suhteen toteamalla hyödyntävänsä todellisuutta kirjoihinsa, mutta välttävänsä todellisuuden uskollista tallentamista. Lundán kertoi esimerkkinä kohtauksen kirjasta, jossa päähenkilö Sanna pukee ylleen kuolleen miehensä paidan, pesee hampaansa tämän harjalla ja suorastaan piehtaroi miehensä tavaroilla ja omalla menetyksellään. Tosielämässä Lundán kertoo pesseensä kerran hampaansa Rekon harjalla asiaa sen kummemmin ajattelematta.

Sain itse tämän haastattelun ansiosta huomata, että todellisuuden ja fiktion suhteesta on hyvä puhua, mutta ei tietenkään ainoana asiana. Silloin aliarvioitaisiin raskaasti mielikuvituksen ja luovuuden merkitystä koko kirjoittamisprosessissa.