Olen käynyt Afrikassa kahdella tavalla: mielikuvituksessa ja oikeasti.

Alexander McCall Smithin tuoreimman Madame Ramotswe -kirjan seurassa pääsen Botswanaan, josta en ilman McCall Smithin apua tiedä oikeastaan mitään. 1,5 miljoonan asukkaan Botswana sijaitsee eteläisessä Afrikassa, naapurimaanaan Sambia, jossa kävin 2000-luvun alussa.

Kuvittelen Botswanan kadut samanlaisiksi kuin Sambiassa: punertavia, kuoppaisia hiekkateitä ja kaupungissa monella tapaa samanlaista kuin missä tahansa länsimaisessa kaupungissa: kahviloita, toimistoja, kauppoja, ravintoloita.

Sambiassa ihmettelin kovasti, kun pääkaupungissa Lusakassa oli täysin länsimainen kauppakeskus. Oli hieman epäcoolia mennä sinne asti vierailemaan länsimaisessa ostoskeskuksessa, mutta toisaalta rentouduin oitis, kun astuin liukuovista: kauppakeskuksen neutraali ilmapiiri rauhoittaa kummasti, kun on ensimmäistä kertaa ja yksin eteläisessä Afrikassa.

Afrikan tuttuus ja vieraus ovat kiehtova, kiinnostava ja pelottava yhdistelmä. Toisaalta turvaa antaa se havainto, että ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla: jos kunnioitat heitä ja olet ystävällinen, tekevät he saman sinulle. Ei kulu aikaakaan, kun istutte juomassa teetä ja juttelemassa maailmanmenosta kuin vanhat ystävät.

Vanhalta ystävältä tuntuu myös Madame Ramotswe, joka ajelee valkoisella pakettiautollaan kuoppaisia teitä ja juo litroittain Roiboos-teetä.

Kirjailija Alexander McCall Smith on herkullisen mielenkiintoinen henkilö hänkin. Zimbabwessa (entisessa Rhodesiassa) syntynyt McCall Smith on skotlantilainen kirjailija ja oikeustieteen professori. Hän aloitti kirjailijan uransa lasten kirjoilla.

Madame Ramotswe -kirjoja hän on kirjoittanut yhdeksän ja tekeillä on kirjan takakannen mukaan myös ”Hollywood-elokuva”.

Herkullista: Hollywood-elokuva Botswanasta – päähenkilönä perinteisen ruumiinrakenteen (pyylevä) omaava keski-ikäinen afrikkalaisnainen, joka on myös yksityisetsivä.

Eiköhän näillä eväillä jonkinlainen hitti elokuvamaailmaankin synny, ja samalla yksi keino lisää matkustaa Afrikkaan.